Zdražování energií a návratnost fotovoltaiky

Jedním z hlavních důvodů, proč si pořídit solární panely na střechu domu, je úspora peněz. Cena elektřiny je proměnlivá a posledních pár let stále roste. Zdražení zhruba o 10 % ročně není žádný konec světa, ale co uděláte, až půjdete do důchodu?


S návratností je to komplikované…

Spočítat si přesně moment, kdy na vlastní solární elektrárně začnete vydělávat, je tak trochu věštění z křišťálové koule. Sice lze celkem přesně říct, kolik vás bude stát instalace a případná pozdější údržba, ale produkce elektřiny a její využití v domácnosti bude silně ovlivněné faktory, které se předvídat nedají (výkyvy ve spotřebě elektřiny v domácnosti, koupě nových spotřebičů, změny návyků členů domácnosti, počasí atp.)

S jistotou lze předvídat jen to, že cena elektřiny stále poroste a s největší pravděpodobností poroste i cena plynu. Bod nula, kdy bude vaše elektrárna splacená z úspor, se tak bude přibližovat rychleji, než jak bychom odhadli dnes podle současných cen.


… ale je potřeba také myslet na penzi

Na stáří a pokles příjmů se asi netěší nikdo. Každý se na něj ale může nějak připravit.

Ideální stav je mít byt / dům v osobním vlastnictví a splacenou hypotéku. A taky mít možnost odbourat velkou část nákladů na elektřinu a topení.

Když si koupíte byt, ve kterém bydlíte, taky nepřemýšlíte o tom, jestli na tom vyděláte. Máte na mysli to, že za něj nebudete věčně platit. Stejné je to s vlastní fotovoltaikou – zaplatíte jednou a pak už jen šetříte.


Co když ale začne elektřina zlevňovat?

Číslo, které vidíte pravidelně na složence, má tři složky:

  • regulovanou (tu určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu)
  • neregulovanou (ta závisí na dodavateli, projevují se tu akce, slevy a fixace)
  • daně (opět určuje stát)

Do celkové ceny se tak promítá momentální situace na burze energií v Lipsku, kde dodavatelé každoročně nakupují, ale víceméně ji velkým dílem řídí stát se svými vlastními náklady a prioritami. Výrazným způsobem se tak projevuje raketově rostoucí cena emisních povolenek a svůj podíl má i rostoucí ekonomika a inflace.

Nic zatím nenapovídá tomu, že by měly ceny emisních povolenek klesat, nebo že by vyspělé státy měly přestat podporovat alternativní zdroje. Cena elektřiny tak v nejbližších několika letech nejspíš stále poroste. Krátkodobě ji sice může srazit dolů ekonomická recese, kterou ekonomové už nějakou dobu očekávají, ale recese nejspíš srazí dolů i vaše příjmy, takže domácímu rozpočtu rozhodně neuleví.


Shrnutí a závěr

Investice do vlastní fotovoltaiky dává smysl zejména jako zajištění proti hrozícímu poklesu příjmů. Jsou to peníze, které dnes máte uložené na dobu, kdy je třeba mít nebudete. Například v důchodu.Cena elektřiny roste spolu s rychle stoupajícími cenami emisních povolenek. Pokud budete solární elektřinu využívat i k topení a ohřevu vody, vyhnete se částečně i zvyšujícím se cenám plynu.